Är gratis singelsajter alltid att föredra?

Under en lång period var utbudet av gratis singelsajter väldigt begränsat. I princip alla sajter som var något att räkna med var prenumerationssajter. På senare år har detta dock ändrats något, och gratisalternativ har börjat bli mer och mer populära. Sajter som Spray Date och Happy Pancake (förstnämnda gratis med premiumfunktioner för betalande användare, den andra är helt gratis) utmanar utan tvekan de stora betalsajterna på många punkter.

En stor fördel som gratis dejtingsajter har är att de givetvis lockar många medlemmar. Spray Date är ungefär lika stor som de flesta betalsajter, men Happy Pancake har växt något enormt på senare år och är nu antagligen Sveriges största dejtingsajt. Vad man bör tänka på i detta sammanhanget är dock att många medlemmar inte automatiskt innebär bra resultat. Faktum är att gratissajternas största fördel även är deras största nackdel: eftersom man inte behöver betala för att vara medlem lockar dessa sajter till sig väldigt många oseriösa medlemmar. Många registrerar sig bara för att titta runt, somliga kanske t.o.m. bara för att få bekräftelse och känna sig beundrade när de får många mejl.

Även om det kan kännas surt att behöva betala för att vara medlem på en dejtingsajt garanterar det ändå att medlemmarna verkligen är seriösa. Varför skulle de annars lägga flera hundra i månaden på nätdejting? Möjligen skulle samma effekt kunna uppnås på gratissajterna om det var lite högre krav på nya medlemmar (för att garantera att de verkligen är seriösa), men eftersom de drivs av annonsintäkter tjänar de förstås på att ha så många medlemmar som möjligt. Inget fel i det, men något man bör känna till när man funderar över vilken/vilka dejtingsajter man ska satsa på.

En annan nackdel med gratissajterna är att de inte har lika många funktioner, eller känns lika välbyggda, som betalsajterna. Möjligen beror detta på att de helt enkelt har mindre pengar att röra sig med, och inte lika stora företag som står bakom. Reklamfinansierade sajter är sällan lika lukrativa som betalsajter (räknat i intäkter per medlem), så på det viset kämpar gratissajterna i underläge. Det är dock inget som märks särskilt mycket om man nöjer sig med de mest vanliga dejtingsajtfunktionerna – det är endast mer avancerade funktioner som i vissa fall saknas.

Slutsatsen är att gratis singelsajter inte automatiskt är ett bra alternativ. Precis som med dejtingsajter i allmänhet gäller det att väga fördelar mot nackdelar, men det kostar förstås ingenting att prova på dem. Vi rekommenderar alltid att du provar så många sajter som möjligt för att få bästa möjliga resultat. Det kan skilja enormt mycket mellan två olika sajter, både i funktioner och vad de har för typ av medlemmar.

Comments are closed.